جزئیات خبر

اختیار معامله چیست؟

اختیار معامله چیست؟
قرارداد اختیار معامله چیست؟
 
تعریف
اختیار معامله قراردادي دوطرفه بین خریدار و فروشنده است که براساس آن خریدار قرارداد حق (نه الزام و تعهد) دارد که مقدار معینی از دارایی مندرج در قرارداد را با قیمت معین و در زمانی مشخص بخرد یا بفروشد.
چنانکه از تعریف قرارداد اختیار معامله پیداست، دارنده قرارداد (خریدار) در اعمال حق خود مختار است و به عبارت دیگر هیچ تعهد و الزامی ندارد و در صورت صرف نظر وي از اجراي قرارداد، مبلغی را که در ازاي این حق، پرداخته است از دست میدهد. از طرف دیگر فروشنده در صورت خواست خریدار، مجبور به اجراي قرارداد است .برای جلوگيری از امتناع فروشنده اوراق از انجام قرارداد،  فروشنده ضمن قرارداد متعهد مي شود مبلغي را به عنوان وجه تضمين نزد كارگزار بورس يا اتاق پاياپای قرار دهد و متناسب با تغييرات قيمت اوراق اختيار معامله، آن را تعديل كند. 
 قراردادهاي اختیار معامله از نظر سررسید به دو نوع آمریکایی و اروپایی تقسیم میشوند. اختیار معاملۀ آمریکایی قراردادي است که از هنگام عقد قرارداد تا سررسید آن، قابل اجراست. یعنی در طول دوره قرارداد هر وقت که خریدار بخواهد میتواند آن را به اجرا بگذارد. حال آنکه اختیار معاملۀ اروپـایی فقـط در سررسید یا دوره کوتاهی که به مثابه دوره سررسید در نظر گرفته میشود قابل اجراست و خریدار فقط در دوره سررسید میتواند آن را به اجرا بگذارد.
فروشنده قرارداد اختیار معامله (از نوع خرید یا فروش) : متعهد به خرید یا فروش قرار داد اختیار معامله
خریدارقرارداد اختیار معامله ( از نوع خرید یا فروش) : پرداخت وجه توسط خریدار به فروشنده قرارداد اختیار معامله
 
 
مشخصات قرارداد 
دارایی پایه واحد پولی قیمت
نماد معاملاتی سقف موقعیت های باز و هم جهت
اندازه قرارداد خسارت ها
فاصله قیمت اعمال سقف وثایق قابل دریافت از مشتری
سررسید نحوه تعیین قیمت مبنای دارایی پایه
سبک اعمال وجه تضمین اولیه، تضمین لازم و حداقل وجه تضمین
زمان بندی فرآیند اعمال نحوه اعمال
روش تخصیص ساعات و روزهای معاملاتی
محدودیت های معاملاتی نوع تسویه در سررسید
ماه قراداد نحوه درج قرارداد معامله
دوره معاملاتی کارمزدها
امکان اعمال با تسویه نقدی به کسری از اندازه قرارداد  
 
 مزایا 
  • اهرم مالی :  می توان با سرمایه اندک سود به نسبت بیشتری کسب کرد. 
  • کاهش ریسک : با خرید قرارداد اختیار معامله یک دارایی پایه به جای دارایی ، ریسک کاهش می یابد و زیان شخص خریداربرابر با میزان مبلغی است که برای خرید اختیار معامله پرداخت می کند . در واقع از قراردادهای اختیار معامله به عنوان ابزاری برای پوشش ریسک استفاده می شود که به سرمایه گذار اجازه می دهد تا ریسک خود را در مقابل نوسانات نامطلوب قیمت پوشش دهد .
  • کسب درآمد : با فروش اختیار معامله سودی متفاوت از دیگران می توان کسب کرد یعنی سود خود را محدود به روند قیمت ها و سود هر سهم نمی کنیم. این سود همان مبلغ فروش اختیار در تاریخ معامله می باشد.
  • کسب سود از نوسانات قیمت بدون نیاز به داشتن دارایی پایه
  • به دست آوردن فرصت جهت تصمیم گیری مناسب
 
ریسک ها
 نقدشوندگی بازار : بهترین راه خروج از موقعیت فعلی ، مقصود این است که نماد مربوطه از حجم عرضه و تقاضای بالای برخوردار باشد تا راحت تر بتوانیم موقعیت های خود را تعدیل کنیم.
زیان موقعیت فروش اختیار خرید و یا فروش ممکن است بیشتر از سرمایه اولیه آن باشد .

 
در اختیار معامله چهار موقعیت وجود دارد :
 ۱- خرید اختیار خرید 
دارنده این موقعیت حق دارد مقدار مشخصی از دارایی مبنا را به قیمت مشخص در تاریخ سررسید که در مشخصات قرارداد می باشد ، خرید نماید.دارنده این موقعیت از افزایش قیمت ها تا تاریخ سررسید سود خواهد برد.یعنی زمانی که خریدار پیش بینی می کند قیمت دارایی پایه نسبت به قیمت اعمال در تاریخ سررسید بیشتر باشد.
 
۲- فروش اختیار خرید
فروشنده این اختیار متعهد است به فروش تعداد معینی از دارایی پایه در تاریخ سررسید و به قیمت مشخص به خریدار . دارندگان این موقعیت از کاهش قیمت ها سود خواهند برد . آن ها پیش بینی می کنند که قیمت سهام تا سررسید روند نزولی داشته و یا به قیمت اعمال برسد .یعنی قیمت دارایی در زمان سررسید  به گونه ای باشد که احتمال رود خریدار اختیار خرید از اعمال اختیار خود صرف نظر کند. در این صورت سود آن به میزان فروش قرارداد اختیار معامله در تاریخ معامله اختیار می باشد.
 
۳-خرید اختیار فروش
خریدار این قرارداد حق دارد که تعداد مشخصی از دارایی را به قیمت مشخص در تاریخ سررسید به فروشنده اختیار ، بفروشد. در این حالت خریدار در صورتی سود خواهد برد که پیش بینی نماید ، قیمت دارایی پایه درتاریخ سررسید کمتر از قیمت اعمال باشد.
 
۴-فروش اختیار فروش
دارنده آن تعهد میکند که تعداد مشخصی از دارایی را در تاریخ سررسید و به مبلغ معین از خریدار این اختیار ، بخرد .سود دارنده این موقعیت زمانی است که پیش بینی نماید قیمت ها در تاریخ سررسید به حدی بالا رود و یا با قیمت اعمال مساوی شود که خریدار این موقعیت از اعمال اختیار خود صرف نظر نماید. در این صورت سود آن به میزان فروش قرارداد اختیار معامله در تاریخ معامله اختیار می باشد.


مدارک مورد نیاز و نحوه انجام معامله

جهت انجام معامله اختیار (خرید یا فروش) ابتدا نیاز هست که از طریق سامانه های آنلاین کارگزاری اقدام به تایید توافق نامه، قرارداد و نیز بیانیه ریسک انجام معاملات اختیار نمایید. سپس با احراز هردوشرط زیر معاملات اختیار برای شما فعال میگردد : 
  • ارزش پرتفوی حداقل مبلغ  500میلیون تومان 
  • چک یا سفته 500 میلیون تومانی جهت تضمین
راهنمای انجام معامله اختیار در صفحه ورود (لاگین) آنلاین کارگزاری نیز جهت استفاده کاربران در دسترس میباشد.

 در صورت نیاز به هرگونه راهنمایی میتوانید با شماره  35220458-035 داخلی 127 تماس حاصل نمایید.

 

راهنمای انجام معاملات اختیار                                              قرارداد معاملات اختیار

آیا نیاز به توضیحات بیشتر در خصوص خدمات ارائه شده در کارگزاری دارید؟

کارشناسان ما آماده پاسخگویی به سوالات شما هستند.